- Uddannelser
- For elever
- For virksomheder
- Efteruddannelse
- Om os
- Nyheder
- Kontakt
Svendeprøve i skilteteknikeruddannelsen
Selv om svendeprøven afholdes på teknisk skole, er den ikke en del af et skoleophold, og der er derfor ikke AUB-lønrefusion under prøven.
Tilmelding
Fællesudvalget fremsender en praktikerklæringsblanket og et girokort. Virksomheden tilmelder eleven ved at returnere en udfyldt praktikerklæringsblanket og indbetale svendeprøvegebyr på girokortet. Det påhviler virksomheden at tilmelde eleven rettidigt.
For at kunne deltage i svendeprøven skal der være udstedt skolebevis for eleven. Hvis eleven ikke har gennemført uddannelsens skoledel, tilbagesender Fællesudvalget svendeprøvegebyret.
Gebyret på pt. 7.100,- kr. dækker udgifter til lokaleleje, opsyn, bedømmelse, administration og materialer. Udgifter til elevløn samt eventuelle rejse- og opholdsudgifter afholdes af virksomheden. Hvis eleven skal bo på skolehjem, skal man træffe aftale med skolen ved begyndelsen af det sidste skoleophold.
Dokumenteret snyd medfører bortvisning fra svendeprøven. Eleven har efterfølgende mulighed for at aflægge svendeprøve for egen regning ved en kommende svendeprøveafvikling.
Svendeprøvens placering og varighed
Prøven varer i alt 8 dage: 7 arbejdsdage (inklusiv praktisk introduktion og præsentation af tema) + 1 dag til elevpræsentation af prøve og bedømmelse. Arbejdstid: Fra kl. 800 til 1600. Printere må kun benyttes i dette tidsrum.
Prøven afholdes 2 gange årligt både på Teknisk Skole Silkeborg og på TEC. Den afvikles tidsmæssigt forskudt, således at det seneste hold afsluttes fredag i uge 24 og fredag i uge 50.
Software
Skolen stiller følgende software til rådighed: SignLab version 7.1 (eller senere version), Flexisign 8 (eller senere version), Corel Draw version X4 (eller senere version), Adobe Illustrator version CS2 eller senere, Adobe PhotoShop version CS2 eller senere. Eleverne må ikke selv medbringe programmer.
Printmedier
Alle elever skal benytte følgende printmedier, som stilles til rådighed af skolen: En blank folie (5 års kvalitet) og en mat folie (kampagnekvalitet).
Prøvens indhold og tema
Prøven foregår i et netværk, hvor den tilsynsførende/svendeprøvekommissionen har adgang til elevens arbejdsstation. Eleverne har adgang til Internettet.
Prøvens tema består af et emne, som er formuleret ved en overskrift og en underlinje, som begge skal fremgå af svendeprøven. Temaet kan suppleres med en række elementer, som skal indgå i løsningen.
Prøven består af 9 opgaver, som præsenteres på et bord og på en udstillingsflade (En lodretstående, ubrudt alu-sandwich-plade. (Længde: 3m, Højde: 2 m).
Opgave 2 og 3 skal indeholde skrift i et omfang, der gør det muligt at vurdere elevens typografiske færdigheder.
Skriften skal være på minimum 20 bogstaver, og den skal indeholde både versaler og minuskler.
Udstillingsfladen skal indeholde et eller flere 3-dimensionelle elementer. Hver elev tildeles et beløb (se opgave 3) til indkøb af materiel, der dækker dette behov - eksempelvis udfræsede elementer, plader, LED-belysning, særligt befæstigelsesmateriel o.l. Al efterbehandling af indkøbte elementer foretages af eleven.
Opgave 1: Design af logo
Der designes et logo/en logotype, der passer til temaet. Designforløbet skal dokumenteres fra første idé til produktionsklart logo med forarbejder (skitser, skærmdumps), og eleven skal vedlægge en argumentation for de valg og overvejelser, der er foretaget undervejs. Inspiration og brug af materiale fra Internettet skal dokumenteres. Teknik efter eget valg.
Opgaven skal dokumentere elevens evne til at arbejde kreativt med idéoplæg.
Opgave 2: Typografi: Montering af bogstaver
Eleven monterer to sammenhængende skriftlinjer med digitalt egen-fremstillede bogstaver, hvoraf den ene linje fremviser en skrifthøjde på minimum 10 cm. Linjerne behøver ikke at være vandrette. Logo/logotype kan ikke være en del heraf.
Materiale til skriftlinje efter eget valg.
Opgaven skal dokumentere, om eleven kan foretage en typografisk vurdering eksempelvis vedrørende spatiering.
Opgave 3: Opgaver på dekorationsflade
Der udføres en dekorationsflade (En alu-sandwich plade. Længde: 3 m. Højde: 2m), som indeholder
- Logo fra opgave 1
- Skriftsnittet fra opgave 2
- En billedkomposition printet på folie. Eleven definerer opløsning i forhold til den givne se-afstand. Billederne tilvejebringes fra et billedbibliotek, som er til rådighed under prøven, frit tilgængeligt fra Internettet eller egne fotos taget indenfor svendeprøvens rammer.
Printet kan udover billede indeholde tekst, logoer, stregtegninger o.l.
Opgaveløsningen skal indeholde folie-løsninger.
Materialer og metoder efter eget valg.
Opgaven skal dokumentere elevens evne til at udføre de valgte behandlinger korrekt, evne til billedbehandling, forståelse for se-afstand samt at kunne komponere elementerne på den givne flade.
Opgave 4: Beskrivelse af materialevalg
I beskrivelsen af temaet, er det angivet, om skilteopgaven er udendørs/indendørs, og om der er tale om en midlertidig/permanent løsning. Ud fra disse bindinger argumenterer og begrunder eleven i punktform sit materialevalg (herunder opsætningsmetoder og –materialer) og sine løsningsmodeller i opgaverne 3 og 8.
Deadline for materialebestilling: Prøvens 2. dag kl. 12.00. Deadline for bestilling af fræs/andet materiel (max. 300,- + moms): Prøvens 2. dag kl. 16.00.
Opgaven skal dokumentere elevens evne til at foretage korrekt materialevalg i henhold til de givne vilkår for temaets udformning. (Der er således ikke nødvendigvis sammenfald mellem de i denne opgave beskrevne materialer og de i de øvrige opgaver anvendte materialer).
Opgave 5: Rentegning af logo
Svendeprøvekommissionen udleverer et logo, og eleven fremstiller en skæreklar vektorfil af logoet i minimum 2 farver. Logoet er forskelligt fra elev til elev. Der skal udarbejdes en mappe med titlen ”Opgave 5: Logo”, hvor arbejdsprocessen dokumenteres ved hjælp af et passende antal filer.
Der udføres et farveprint af logoet i A3 format i hårstreg med angivelse af pas og overlæg osv. Logoet skæres i folie i minimum 2 farver og monteres på en PVC-plade.
Opgaven skal dokumentere elevens evne til at foretage digital rentegning samt montering af folie med pas i to retninger, enten udført i overlæg eller stød.
Opgave 6: Farveefterligning
Hver elev får udleveret en farveprøve i RAL eller Pantone-farve, og eleven udfører en digital farveefterligning, som printes (i A4 format) på et stykke blankt og et stykke mat folie. Eleven modtager oplysning herom ved prøvens begyndelse. Farveprøven vurderes enten vandret eller lodret i fast lyskilde uden dagslys fra et fast betragtningssted, som aftales ved svendeprøvens start.
Opgaven har til formål at dokumentere elevens evne til at konvertere fra en farveprøve til et digitalt farvesystem.
Opgave 7: Billedbehandling
Opgaven løses samtidig af alle elever. Varighed: 3 timer. Eleven skriver sit elevnummer på opgaveløsningen og afleverer denne til den tilsynsførende, som herefter påfører afleveringstidspunkt og underskriver.
Svendeprøvekommissionen udleverer 1 billede i JPEG-format af bygning/forretning/virksomhed e.l. med eksisterende skiltning. Eleven foretager herefter redigering af billedet og indsætter elementer fra opgave 1, 2 og evt. 3 og tilpasser billedet til en salgssituation/præsentation. Svendeprøvekommissionen kan definere yderligere tilretninger af det udleverede billede. Billedet printes i A3 på blank folie eller papir af høj kvalitet. Ved print accepteres max. 10 mm margin.
Opgaven skal dokumentere elevens evne til at foretage digital billedbehandling.
Opgave 8: Foliemontering
Eleven får udleveret en skalstol, som skal placeres foran dekorationsfladen. Stolen skal indpakkes i folie på yder- og inderside samt kant. Stolen skal dekoreres i henhold til det givne tema og indgå i elevens samlede løsning af opgaven. Dekorationen kan udføres som print og/eller skåret i dekorationsfolie. Inden produktion skal eleven udarbejde en designskitse i målestoksforhold.
Opgaven skal dokumentere elevens færdigheder i foliemontering.
Opgave 9: Præsentation
Eleven præsenterer sin opgaveløsning for svendeprøvekommissionen. Elevens redegørelse må maksimalt vare 5 minutter. Præsentationen foregår foran elevens dekorationsflade. Eleven skal ud fra sin materiale-rekvisition redegøre for materialevalg- og forbrug og herefter redegøre for/begrunde de valgte løsninger.
Opgaven skal dokumentere elevens evne til at formidle sin opgaveløsning.
Der kan gives følgende karakterer i henhold til 7-trins-skalaen:
12: Den fremragende præstation: Præstationen demonstrerer udtømmende opfyldelse af fagets mål, med ingen eller få uvæsentlige mangler
10: Den fortrinlige præstation: Præstationen demonstrerer omfattende opfyldelse af fagets mål, med nogle mindre væsentlige mangler
7: Den gode præstation: Præstationen demonstrerer opfyldelse af fagets mål, med en del mangler
4: Den jævne præstation: Præstationen demonstrerer en mindre grad af opfyldelse af fagets mål, med adskillige væsentlige mangler
02: Den tilstrækkelige præstation: Præstationen demonstrerer den minimalt acceptable grad af opfyldelse af fagets mål
00: Den utilstrækkelige præstation: Præstationen demonstrerer en utilstrækkelig præstation, som ikke demonstrerer en acceptabel grad af opfyldelse af fagets mål
-3: Den ringe præstation: Karakteren gives for den helt uacceptable præstation
Hvert kommissionsmedlem afgiver 10 karakterer – én for hver af nedenstående discipliner:
Karakter 1: Design af logo
Karakteren udtrykker elevens evne til at arbejde kreativt med idéoplæg. Vurderingsgrundlag: Opgave 1.
Karakter 2: Typografi og layout
Karakteren udtrykker elevens evne til at arbejde med typografi og layout. Vurderingsgrundlag: Opgave 1 + 2 + 3 + 7 +8.
Karakter 3: Opgaver på dekorationsflade
Karakteren udtrykker elevens evne til at udføre de valgte teknikker korrekt. Vurderingsgrundlag: Opgave 1 + 2+ 3
Karakter 4: Beskrivelse af materialevalg
Karakteren udtrykker elevens evne til at foretage korrekt materialevalg i henhold til de givne vilkår for temaets udformning. Vurderingsgrundlag: Opgave 4.
Karakter 5: Rentegning af logo
Karakteren udtrykker elevens evne til at foretage digital rentegning. Vurderingsgrundlag: Opgave 5.
Karakter 6: Farveefterligning
Karakteren udtrykker elevens evne til at konvertere fra farveprøve til digitalt farvesystem. Vurderingsgrundlag: Opgave 6.
Karakter 7: Billedbehandling
Karakteren udtrykker elevens evne til at foretage digital billedbehandling. Vurderingsgrundlag: Opgave 7.
Karakter 8: Foliemontering
Karakteren udtrykker elevens evne til at montere folie. Vurderingsgrundlag: Opgave 8.
Karakter 9: Helhedsindtryk
Herunder om emnet er forstået og om tema og udtryk passer sammen. Karakteren skal udtrykke elevens forståelse af opgaven. Vurderingsgrundlag: Opgave 1 + 2 + 3 +7 + 8.
Karakter 10: Præsentation
Opgaven dokumenterer elevens evne til at formidle sin opgaveløsning. Vurderingsgrundlag: Opgave 9.
Kommissionsmedlemmets karakterer sammenlægges og divideres med 10. Herefter sammentælles medlemmernes karakterer, divideres med 4 og afrundes til én decimal. (Der indgår således hele 40 karakterer i bedømmelsen). Denne karakter indskrives ikke i svendebrevet, men afrundes til 7-trinsskalaens hele karakterer, som herefter indskrives sammen med karakterbetegnelse og ETCS-karakterskala-bogstav i svendebrevet på følgende vis:
Opnået karakter (indskrives ikke i svendebrev) |
Betegnelse |
Karakter |
ETCS |
02 – 2,9 |
Bestået |
02 |
E |
3,0 – 5,4 |
Bestået |
4 |
D |
5,5 - 8,4 |
Bestået |
7 |
C |
8,5 – 9,9 |
Bestået med ros |
10 |
B |
10,0 – 10,9 |
Bronzemedalje |
10 |
B |
11,0 – 12,0 |
Sølvmedalje |
12 |
A |
Eleven er først udlært på den dag, der er angivet som afslutningsdato på uddannelsesaftalen.